SSF: Så många småföretagare oroar sig för cyberbrottslighet

• ”Små företag har begränsade resurser och ont om tid för att arbeta med cybersäkerhetsfrågor”, säger Karl Emil Nikka.
Fyra av tio småföretagare menar att deras företag är sårbart för digitala och it-relaterade brott, enligt en ny undersökning från SSF Stöldskyddsföreningen.
SSF Stöldskyddsföreningen har i ett gemensamt projekt med MSB undersökt svenska småföretagares syn på cybersäkerhet. Undersökningen baseras på svar från 671 webbintervjuer med VD eller ägare i företag med upp till 50 anställda. Undersökningen utfördes av Demoskop under november—december förra året.
Av undersökningen framgår att fyra av tio svenska småföretagare anser att företaget är sårbart för digitala och it-relaterade brott. Drygt hälften av företagen säger samtidigt att de är dåligt förberedda att möta attacker mot it-system. Ju mindre företagen är, desto sämre förberedda säger de sig vara.
— Små företag har begränsade resurser och ont om tid för att arbeta med cybersäkerhetsfrågor. Då gäller det att prioritera insatserna som ger största möjliga nytta. Tvåfaktorsautentisering är en av dem, säger Karl Emil Nikka, cybersäkerhetsspecialist på Stöldskyddsföreningen, i en kommentar.
SSF Stöldskyddsföreningen påpekar att de mindre företagens cybersäkerhet även påverkar storföretagen, genom att olika aktörer kan utnyttja mindre företag för att få en väg in för intrång i de större företagen. Denna risk för så kallade leveranskedjeattacker är ett skäl till att ett nytt direktivet ställer krav på att berörda företag även ska väga in sina leverantörers cybersäkerhet.
— De ökade cybersäkerhetskraven visar att cybersäkerhetsarbetet inte bara är en kostnad. Företag med god cybersäkerhet har en affärsmässig fördel jämfört med konkurrenterna, förklarar Per Klingvall, rådgivningschef på Stöldskyddsföreningen.