”Involvera verksamheten redan från start vid systemskiften”

• ”Systemskiften är möjligen tekniskt utmanande men framgången beror på människorna som implementerar system och utvecklar dem”, säger Gunilla Svensson.
”Involvera verksamheten redan från start”, säger Dina Försäkring AB:s VD Gunilla Svensson som är en av paneldeltagarna på Insurance Evolutions nätverksträff den 22 maj på temat ”Systemskiften som skapar nya marknadsmöjligheter och konkurrenskraft”.
Här skickar du in din intresseanmälan till nätverksträffen.
Dina Försäkringar — försäkringsfederation bestånde av sex olika bolag i landet — har varit den snabbast växande gruppen inom skadeförsäkring de senaste åren.
Gruppen passade på att genomföra ett byte till ett nytt kärnsystem för flera år sedan i samband med processen att slå samman många bolag inom federationen till betydligt färre.
VD för Dina Försäkring AB sedan 14 år tillbaka är Gunilla Svensson, som har drivit på verksamheten under hela tillväxtfasen.
Varför är systemskiften är en intressant fråga för försäkringsbranschen?
— Det är kunderna som får betala för vår ineffektivitet när sådan uppstår. Idag sker jakten på ett förbättrat kundmöte och ökad effektivitet genom systemstöd och just nu också AI-lösningar. Därför vilar mycket av både kundmöte och prissättning i utvecklingen av arbetssätt och tekniska stöd, säger Gunilla Svensson.
På Dina Försäkringar genomförde ni ett systemskifte för flera år sedan. Vilken betydelse skulle du säga att det har haft för Dina Försäkringars enorma tillväxt de senaste åren?
— Förmånen av att inte ha något legacy att förvalta/släpa på var förmodligen störst just i samband med, och åren efter, bytet till ett nytt försäkringssystem 2012–2014 men sedan har utvecklingen av tjänster till kund, uppkopplingar till andra partners, inköpta tjänster och krav på nya arbetssätt samt hela säkerhetsfrågan, skapat en ny arkitektur som behöver förvaltas och utvecklas. Systemskiften är möjligen tekniskt utmanande men framgången beror på människorna som implementerar system och utvecklar dem.
Dina Försäkringar är en federation mellan flera olika lokala bolag. Man skulle kunna tänka sig att det innebär extra stora utmaningar när man byter till en ny systemmiljö. Hur har ni gjort för att få detta att fungera så smidigt som möjligt?
— Dinafederationen vilar på olika samarbeten och gemensamt outsourcade uppdrag till sitt egenägda servicebolag Dina Försäkring AB. Det gäller till exempel produkter och erbjudanden som utvecklas gemensamt och det gäller också all IT-utveckling. Allt sker från samma plats och vid samma tidpunkt och på så sätt undviker vi att hamna i olika versioner och tidszoner som skulle störa andra gemensamma tjänster mot kund.
Avslutningsvis: Vilket är ditt bästa råd till ett bolag som planerar för ett byte av kärnsystem?
— Involvera verksamheten redan från start. Alldeles för många ”it-relaterade” utvecklingsarbeten startar i teknik- och leverantörsval och har kommit för långt när väl verksamheten, affären, kundbehov och medarbetare involveras.
Här skickar du in din intresseanmälan till nätverksträffen.
Nätverksträffen den 22 maj äger rum på Rehnsgatan 11 i Stockholm, hos Deloitte som är värd för träffen. I samband med nätverksträffen delas även utmärkelsen Insurance Evolution Award ut. Insurance Evolution är ett samarbete mellan Sak & Liv och Försäkringsplatsen. Artikeln har tidigare varit publicerad på Insurance Evolutions hemsida och Linkedin.