ARN: Ica Försäkring ska betala ut ersättning efter misshandel

Ica Försäkring ska betala ut skadeersättning till en försäkringstagare som har utsetts för misshandel, trots att han dröjde drygt två veckor med sin polisanmälan. Det rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden i ett färskt beslut. 

Det var den 31 augusti förra året det hände. 

En man i Bromma i västra Stockholm drabbades av ett överfall, och misshandlades så att han blev tvungen att uppsöka sjukhus och sy på flera ställen i ansiktet. 

Några dagar senare, den 6 september, anmälde han skadan till sitt försäkringsbolag Ica Försäkring. En dryg vecka senare, den 16 september, skickade han också in en polisanmälan för misshandeln. 

Ica Försäkring valde då att inte betala ut någon ersättning. Bolaget hänvisade bland annat till att försäkringsvillkoren innebär att en polisanmälan för denna typ av skador måste  göras utan dröjsmål. 

Ärendet överklagades till Allmänna Reklamationsnämnden som nu rekommenderar Ica Försäkring att betala ut skadeersättning till försäkringstagaren. Bakgrunden är att nämnden konstaterar att Ica Försäkring inte har visat att försäkringstagarens dröjsmål med att göra polisanmälan har medfört någon skada för bolaget. 

– Sammanfattningsvis har ICA Försäkring AB inte kunnat visa någon omständighet som fritar försäkringsbolaget från dess ansvar att utge ersättning för det inträffade försäkringsfallet, heter det i nämndens beslut.

11 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048