Trygghetskommissionens förslag för att öka tryggheten i orten

Inrätta särskilda zoner i områden där det behövs mer trygghet för medborgarna! Det är ett av de bärande förslagen i Trygghetskommissionen rapport som presenterades i dag på förmiddagen. 

Den första rapporten fokuserar på vad kommissionen kallar för ”livskvalitetbrott” – sådan brottslighet som skapar otrygghet i vardagen. Just denna typ av brottslighet har diskuterats mycket på sistone, bland annat mot bakgrund av situationen i utsatta förortsområden på olika håll i Sverige. 

I rapporten lägger Trygghetskommissionen fram ett förslag som man kallar för AMP – Affärs- och MedborgarPlats. Modellen har inspirerats av internationella exempel, bland annat i Holland och USA.

Idén innebär bland annat att både offentliga institutioner och kommersiella verksamheter förenas i arbetet att skapa levande och attraktiva platser tillgängliga för alla. I konceptet ingår att det ska anställas särskilda trygghetsvärdar för området som bland annat ser till att det hålls ordning – inget klotter, rena toaletter, inga överfulla papperskorgar. Finansieringen är tänkt att ske gemensamt från kommuner och privata intressenter som fastighetsägare och försäkringsbolag. Privata aktörer är tänkta att stå för huvuddelen av finansieringen.   

– Vi tror att det här ligger väldigt rätt i tiden, sade kommissionens ordförande Fredrik Reinfeldt i dag på morgonen när förslaget presenterades.   

Trygghetskommissionen menar också att det behövs ett kunskapscentrum för att få igång och driva på arbetet med AMP. 

Trygghetskommissionen har inrättats av Svensk Försäkring, men har arbetat helt självständigt. Förutom Fredrik Reinfeldt är följande personer medlemmar i kommissionen: Patrick Bergander, Annika Brändström, Per-Erik Ebbeståhl, Lars Korsell, Magnus Lindgren,  Christer Nordström, Nalin Pekgul och Fredrik Van Kesbeeck Andersson (sekreterare). 

Här hittar du rapporten med kommissionens förslag.

7 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048