Trygg-Hansa: En av tre bränder börjar i köket
Den i särklass vanligaste brandorsaken i svenska hem är köksspisen, visar statistik från Trygg-Hansa.
Varje år inträffar 20 000–25 000 bostadsbränder i Sverige. Vintermånaderna är mest utsatta, i december förra året ökade antalet bostadsbränder i Sverige med 12,5 procent jämfört med en genomsnittlig månad, enligt siffror från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Enligt Trygg-Hansa börjar var tredje brand i köket och där är spisen den vanligaste brandorsaken.
– Om en spisbrand uppstår ska man försöka kväva branden. Ha alltid ett lock i närheten när du lagar mat, då kan du kväva elden om det börjar brinna i kastrullen eller stekpannan. Häll absolut inte på vatten, det börjar nämligen koka och förvandlas omedelbart till ett stort moln av het ånga. Om det är olja eller fett som brinner river ångan med sig den brinnande oljan så att branden riskerar att spridas snabbt i hela köket. Den som står nära spisen kan även få svåra brännskador, säger Håkan Franzén, Hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa.
Enligt Trygg-Hansa bör man aldrig lämna köket när man lagar mat. Ett annat tips är att skaffa en spisvakt, en apparat som upptäcker brand och larmar omgivningen och/eller bryter strömförsörjningen till spisen.
Trygg-Hansa ser även en tendens till att det blir vanligare att batteriförsedda elektronikprodukter, både de uppladdningsbara batterierna och själva laddaren, börjar brinna. En orsak är att själva USB-laddaren blir överhettad.
– Vi ser tyvärr en tendens till att den här typen av brand ökar vilket bör tas på allvar. Försök att undvika att ladda mobilen eller surfplattan på natten när du sover, även om det förstås är smidigt och bekvämt. Om du ändå måste ladda på natten, se till att brandvarnaren fungerar och förvara elektronikprodukten på ett hårt underlag den laddas. Undvik att ladda i sängar, soffor eller på andra mjuka, lättantändliga underlag som handdukar och filtar, säger Håkan Franzén.
Trygg-Hansas tips för brandsäkerhet
Det här är några av Trygg-Hansas förebyggande tips:
- Lämna aldrig spisen när du lagar mat och stäng av den när du är klar.
- En trasig eller glappande väggkontakt bör omgående lagas av behörig elektriker.
- Se till att brandvarnare, brandsläckare och brandfilt är på plats.
- Använd ljusstakar i material som inte är brännbart och undvik dekorationer som torr mossa, bomull och andra brandfarliga material runt ljusstaken.
- Släck alltid levande ljus innan du lämnar ett rum.