Sampo köper 19,9 % av Saxo Bank – Geely ny huvudägare

Finländska finanskoncernen Sampo meddelande i dag att man förvärvar 19,9 procent av Saxo Bank Group för 265 miljoner euro.

Saxo Bank är en investmentbank i Danmark som erbjuder en rad finansiella tjänster med koppling till aktiehandel och investeringar.  

Sampos investering sker samtidigt som Geely Financials Denmark A/S utökar sitt innehav, och blir majoritetsägare med 51,5 procent av aktierna, genom ett förvärv av TPG Capital och SinarMas aktier. Geely kom in som ägare i banken i våras då man förvärvade 30 procent av bolaget från grundaren Lars Seier Christensen. 

Medgrundare och VD:n Kim Fournais innehav på 25,71 av aktierna påverkas inte av transaktionen. 

Sampo är huvudägare i Nordea och äger 100 procent av If samt finländska finansgruppen Mandatum. 

Sampo meddelar också i dag att danska försäkringsbolaget Topdanmark från den 30 september kommer att rapporteras som ett dotterbolag, i enlighet med IFRS-regelverket. 

Förändringen innebär, enligt Sampo, ingen annan förändring när det gäller relationen mellan Sampo och Topdanmark. 

Enligt Sampo kommer man nu att rapportera fyra olika affärsområden: If, Topdanmark, Mandatum Life and Holding (incl. Nordea).

Topdanmark är Danmarks näst största skadebolag med 17 procent av marknaden, och det sjätte största livbolaget med en marknadsandel på 9 procent. 

2 oktober, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048