ARN: Ifs föreskrift var för allmän – tvingas ersätta glömd väska

Ifs aktsamhetskrav var alltför allmänt hållet. Därför kan det inte anses vara giltigt, konstaterar Allmänna reklamationsnämnden i ett beslut i december. En försäkringstagare ska därför få full ersättning för en kvarglömd väska, konstaterar nämnden.

En försäkringstagare hade glömt en väska på en resa. Eftersom han inte iakttagit försäkringsvillkorens säkerhetsföreskrifter om aktsamhet ska ersättningen halveras, menade If.

Försäkringstagaren överklagade till Allmänna reklamationsnämnden, som gav honom rätt eftersom Ifs villkor var alltför allmänt utformat.

ARN hänvisar till att försäkringsavtalslagen kräver att en säkerhetsföreskrift måste beskriva vissa bestämda handlingssätt eller anordningar som är ägnade att förebygga eller begränsa skada. Det gör inte Ifs aktsamhetskrav i försäkringsvillkoren, menar nämnden:

– Det aktsamhetskrav som If har åberopat har lydelsen ”Egendom ska hanteras så att stöld så långt som möjligt förhindras”. Aktsamhetskravet har en generell utformning och anger inga bestämda handlingssätt för att förebygga eller begränsa skada. Därmed uppfyller föreskriften inte de krav som gäller för att den ska ha verkan som en säkerhetsföreskrift, skriver nämnden i sitt beslut, och rekommenderar därför If att betala ut full ersättning.

4 januari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048