Gjensidige får försäkringstvist om bilrån prövad i HD

Grattis Gjensidige! Högsta domstolen har sagt ja till att pröva en försäkringstvist, där Gjensidige vill veta hur höga beviskrav som ska ställas vid ett försäkringsfall – där försäkringstagaren själv varit närvarande. 

Målet handlar om en försäkringstagare som anmält att hon rånats på sin bil. 

Rånet ska inträffat den 4 december 2013 utanför försäkringstagarens bostad.

Bilen var försäkrad i Gjensidige. Gjensidige pekade på omständigheter som gjorde att man ifrågasatte försäkringstagarens uppgifter. Bland annat sade Gjensidige att hon ändrat sin berättelse flera gånger om hur bilen stals. Gjensidige har också pekat på att en annons för att sälja bilen lades ut på Blocket bara några dagar innan försäkringstagaren anmälde bilrånet. 

När försäkringsbolaget inte ville betala, gick försäkringstagaren till domstol. Tingsrätten gick på försäkringsbolagets linje, men efter överklagande ändrade hovrätten domen och beslutade att försäkringsbolaget skulle betala ut pengarna. 

I sin argumentation till Högsta domstolen pekade Gjensidige på att hovrätten inte tagit hänsyn till att det måste ställas mycket höga krav på försäkringstagaren att presentera bevisning när det gäller ett rån där man själv varit närvarande. 

19 oktober, 2016