Skandia: Inför lika regler för pensionsbolagen nu!

Frans Lindelöw och Mattias Munter – koncernchef respektive pensionsekonom vid Skandia – går i en debattartikel i Svenska Dagbladet till attack mot de skilda regelverken för olika typer av pensionsbolag. 

Det Skandiacheferna vänder sig emot är framförallt att det i dag fortfarande finns två olika system för att klassificera försäkringsbolagens risker och kapitalkrav, i och med att regelverket för tjänstepensionsbolag ännu inte är på plats.

Därigenom riskerar försäkringstagarna i avtalspensionsbolagen att få ett sämre skydd än i privata bolag, skriver artikelförfattarna. 

”Som konsekvens får en kollektivavtalad sjuksköterska, lärare eller polis inte samma trygghet i sin tjänstepension som en privatpraktiserande ­advokat eller tandläkare. /…/

Finansinspektionen har tagit fram ett verktyg för tillsyn som bättre än tidigare speglar verkligheten på den svenska marknaden. Exempelvis gällande negativ ränta och vars buffertkrav stämmer bättre överens med andra regelverk för liknande verksamhet. Detta förslag till tillsynsverktyg bör vara utgångspunkt för det fortsatta regelverksarbetet på tjänstepensionsområdet”, heter det bland annat i Skandias debattartikel.

Här kan du läsa hela artikeln. 

19 december, 2016