Svensk Försäkring: Vi överväger FI:s förslag om flytträttsinformation

Svensk Försäkring kommer under nästa år att överväga Finansinspektionens förslag om förändring av branschstandarden för information om flytträtt. Det skriver Svensk Försäkring i en kommentar till FI:s avrapportering till regeringen om branschens flytträttsinformation.

I sin kommentar trycker Svensk Försäkring på att Finansinspektionen i stort gav branschen godkänt när det gällde flytträttsinformationen, även om man hittade några punkter som föranledda kritik. Bland annat kritiserade inspektionen att vissa företag ännu inte börjat följa branschrekommendationen, och att vissa bolag saknade redovisning av löpande avgiftsuttag i kronor. 

FI rekommenderade att rekommendationen skulle förtydligas och ses över på två punkter:

Informera före flyttbeslutet. Rutiner för när information bör lämnas före flytt göras tydligare. Viktigt är att flyttfaktabladen ska finnas producerade innan försäkringstagaren/den försäkrade fattar beslut att flytta sitt försäkringskapital, skriver FI.

Även för tjänstepension. Inspektionen menar att rekommendationen bör förtydligas till att inkludera alla alternativa tjänstepensionslösningar med individuella inslag avseende den försäkrades försäkringsinnehåll.

Dessutom ville FI ta upp frågan om rekommendationen ska utökas till att inkludera flytt från en sparform till en annan inom samma företag. FI ifrågasätter också behovet av uttag av vissa rörliga flyttavgifter när försäkringen verkat under lång tid.

Så här uttalar sig Johan Lundström, chefsjurist på Svensk Försäkring, i ett pressmeddelande där man kommenterar inspektionens synpunkter: 

–  Vi är givetvis nöjda med att Finansinspektionen bedömer att följsamheten är god hos våra medlemsföretag. Och vi ser gärna att rekommendationens innehåll blir branschstandard även för andra aktörer på flyttmarknaden än försäkringsföretagen. Vi kommer enligt plan att följa upp rekommendationen under loppet av 2017. Då kommer de områden som Finansinspektionen lyfter fram i sin rapport att övervägas.

29 december, 2016