Länsförsäkringar: Var tionde svensk har inget sparkapital

Var tionde svensk har inget kapital sparat, och var fjärde person har mindre än
20 000 kronor i sparkapital. Det visar en rapport från Länsförsäkringars med titeln ”Medelklass utan medel”.

Enligt Länsförsäkringar ligger sparkvoten i dag på ungefär 6 procent av den disponibla inkomsten. Sedan 2010 har den siffran varit stadigt uppgående.

Men den ekonomiska tryggheten är ojämnt fördelat.

– Det som saknats har varit en debatt kring att sparandet generellt har varit för lågt även bland medelinkomsttagare och mer högavlönade grupper och det har kanske därför inte varit aktuellt med politiska initiativ för att öka det privata sparandet. Sparandet har under senare år delvis kommit att handla om att bygga upp en rikedom snarare än att vara av stor betydelse för den enskildes trygghet. De som är unga idag tillhör en generation som under många år måste spara sig till en ekonomisk trygghet. Generationerna tidigare har skapat den på bostadsmarknaden, säger Rikard Josefson, VD på Länsförsäkringar Bank, i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet propagerar Länsförsäkringar för att från politiskt håll fokusera på incitament för sparande, i ett läge när avdraget för pensionssparande är borta.

Rapporten bygger på intervjuer med 3 000 personer. Detta är den första delen av rapporten, som belyser den ekonomiska trygghetens ojämna fördelning.  

 

30 december, 2016