Arbetsbefriad! SKFAB:s VD stängs av efter larm om vidlyftig representation

Björn Ryd – VD i Svenska Kommun Försäkrings AB – är arbetsbefriad från och med den 12 januari. Detta sedan tidningen Arbetarbladet har publicerat uppgifter om företagets vidlyftiga representation.

Enligt Arbetarbladets granskning har bolaget haft omfattande representation med lyxiga middagar och alkohol för hundratusentals kronor, i strid med bolagets interna regelverk.

Styrelsen i SKFAB fattade i fredags beslut om att snarast tillsätta en extern oberoende revision för att reda ut eventuella felaktigheter när det gäller kostnader och efterföljelse av regler för bolagets representation. När den granskningen är över tar styrelsen ställning till om Björn Ryd kan fortsätta som VD.  

– En egen granskning är helt nödvändig för att kunna bena ut vad som hänt och kunna fatta ytterligare beslut framöver, säger styrelsens ordförande Åsa Wiklund Lång i en kommentar på bolagets hemsida.

Karl-Ove Andersson tar i egenskap av vice VD för Svenska Kommun Försäkrings AB över den operativa ledningen av bolaget tillsvidare. 

SKFAB ägs av tio kommuner i Sverige och Norge och finns till för att delägarkommunerna ska få ett väl anpassat försäkringsskydd. Delägarna är Gävle kommun, Sundsvalls kommun, Kiruna kommun, Piteå kommun, Trollhättan stad, Uppsala kommun, Helsingborgs stad, Umeå kommun, Örnsköldsviks kommun och norska Trondheim kommun.

16 januari, 2017