SPV fick nobben av regeringen – efter 13 år!

I februari 2004 skickade SPV en skrivelse till regeringen och begärde en lagändring för att underlätta bruttosamordnade pensioner. Nu – knappt 13 år senare – har regeringen svarat SPV. Beslutet är att SPV får nobben på sin begäran. 

Bakgrunden till SPV:s begäran är att SPV tidigare hade rätt att betala ut både allmänna pensioner och tjänstepensioner till personer som omfattades av det dåvarande bruttosamordnade pensionssystemet för statligt anställda.  

Men år 2003 upphörde SPV:s rätt att betala ut allmänna pensioner. Istället fick Försäkringskassan hand om all pensionsutbetalning från det allmänna pensionssystemet. 

Enligt SPV orsakade förändringen en stor mängd återkravsärenden.

Detta eftersom SPV inte längre hade möjlighet att på ett effektivt sätt minska utbetalningarna i efterhand, i de fall där det visat sig att en pensionstagare fått en socialförsäkringsförmån som egentligen skulle ha minskat pensionsutbetalningen. 

”SPV blir istället hänvisat till att försöka få återfå det för mycket betalda beloppet direkt från förmånstagaren. Detta medför stora olägenheter för förmånstagarna och en hög administrativ kostnad för SPV”, skrev SPV i sin skrivelse till regeringen. 

SPV:s förslag var då att retroaktiva utbetalningar av socialförsäkringsförmåner i vissa fall skulle ske direkt till SPV istället för till förmånstagaren. 

Men den argumentationen imponerade inte på regeringen. 

Så här skriver regeringen i sitt beslut knappt 13 år senare, den 12 januari:

”Enligt regeringens mening bör inte villkoren för en kompletterande förmån som beslutats av parterna inom ett av arbetsmarknadens avtalsområden vara avgörande för den försäkrades rätt till utbetalning av en socialförsäkringsförmån, eftersom det skulle strida mot grunderna för socialförsäkringssystemet.” 

Här kan du som är inloggad premiumanvändare läsa regeringens beslut. 

Och här kan du som är premiumanvändare läsa SPV:s begäran från 2004. 

23 januari, 2017