Stämning mot Falcon dras tillbaka – men fortfarande saknas miljardbelopp

Pensionsmyndigheten meddelade i dag att man drar tillbaka en genstämning vid Stockholms tingsrätt mot Falcon Funds. 

Tidigare i år fråntogs Falcons styrelse kontrollen över bolagets tre fonder. Istället fick revisionsbyrån KPMG i uppdrag av den maltesiska finansinspektionen MFSA att avveckla kvarvarande innehav på ett ordnat sätt.

Falcons styrelse drog efter detta tillbaka sin stämning mot Pensionsmyndigheten.

Falcon har nu accepterat Pensionsmyndighetens uppsägning, och att fonderna ska lösas in. Därför återkallar nu Pensionsmyndigheten sin genstämning.

– Nu när KPMG tagit över hanteringen av fonderna och vår uppsägning av avtalet accepterats kan vi utgå ifrån att de eventuella tillgångar som finns kvar faktiskt kommer att betalas tillbaka. I en sådan situation är det läge att återkalla talan i tingsrätten, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Mikael Westberg i en presskommentar.  

– De enda tillgångar som Falcon Funds äger, är de medel som finns i fonderna. Värdet av dessa tillgångar ska i så stor utsträckning som möjligt betalas tillbaka till fondspararna och inte slösas bort i en numera onödig rättsprocess.

Enligt Pensionsmyndigheten har Falcons styrelse nu erkänt att det var korrekt av Pensionsmyndigheten att säga upp samarbetsavtalet i juni 2016. Styrelsen har stämt både den tidigare förvaltaren och den svenske huvudman som misstänks ligga bakom upplägget i bolagets fonder. I den nyss nämnda stämningsansökan beskriver Falcons styrelse hur det har gått till när fondmedel använts som privat riskkapital. Enligt Pensionsmyndigheten bekräftas därmed myndighetens bild.

– Vi kan konstatera att ju mer denna härva nystas upp, desto tydligare blir det att vi tyvärr har haft rätt i frågan om att stora belopp har stulits och att detta är följden av flera personers agerande. Nu är det viktigt att utreda vilka som eventuellt har ett straffrättsligt eller skadeståndsrättsligt ansvar för det inträffade, säger Mikael Westberg i pressinformationen. 

När Pensionsmyndigheten sa upp samarbetsavtalet med Falcon Funds i juni 2016 uppgav bolaget att värdet på innehaven var 2,4 miljarder kronor. Sedan dess har dock endast 1,26 miljarder kronor betalats tillbaka. För den enskilde pensionsspararen har det inneburit en värdeminskning på premiepensionskontot på mellan 32 och 59 procent. Pensionsmyndigheten bedömer det som osannolikt att de belopp som går att få tillbaka ur själva fonderna framöver är något annat än små i sammanhanget. Enligt Pensionsmyndigheten avser man att gå vidare och söka ersättning från andra aktörer som det är möjligt att utkräva ett rättsligt ansvar av för att pengarna förskingrats. 

22 februari, 2017