LF: Smålänningar mest sparsamma – gotlänningar i botten!

Smålänningar är sparsamma – det är en fördom som står sig! Åtminstone visar undersökning från Länsförsäkringar att invånare i Kronobergs län är bäst i landet på att spara, endast 7 procent av kronobergarna avstår från att spara på regelbunden basis. Gotland ligger i botten – här har 35 procent av invånarna inte en krona sparad. 

Länsförsäkringars rapport, där 3 000 personer svarat på frågor om sitt sparande, visar att i vissa delar av landet skulle var femte invånare inte skulle klara sig en månad om inkomsten uteblir.

– Sammantaget bör det privata sparandet i Sverige ses över. Det är ett ansvar som vilar på den enskilde men även på regeringen och på bank- och finanssektorn, säger Rikard Josefson, vd på Länsförsäkringar Bank i en presskommentar.  

– De som är unga idag tillhör en generation som kanske måste spara sig till en ekonomisk trygghet. För två år sedan slopade regeringen avdraget för pensionssparande. Det är olyckligt att det idag saknas direkta incitament för båda typer av sparande och perspektivet i spardebatten har blivit något skevt.

Här kan du ta del av mer information om Länsförsäkringars undersökning. 

28 februari, 2017