Hälften kvar! 325 Mkr saknas i GFG:s avregistrerade pensionsfond

Totalt saknas 325 miljoner kronor av pensionsspararnas pengar i fonden GFG Medium Risk Fund, som avregistrerades i december från premiepensionens fondtorg. Det meddelar Pensionsmyndigheten i dag.

Fonden har efter avregistreringen betalat tillbaka knappt hälften av pensionsspararnas innehav.

När Pensionsmyndigheten nu avslutar fonden från spararnas fondkonton får det till följd att värdet på dessa konton minskar med motsvarande andel.

Orsaken till att det saknas stora belopp är enligt Pensionsmyndigheten att det pågår en likvidationsprocess av fonden, vilket medför att utbetalningar för tillfället är stoppade.

Det innebär att det kan komma att utbetalas ytterligare medel vid senare tillfälle. 

– Vi har inte gett upp om att få tillbaka mer pengar, men vill av administrativa skäl inte vänta med att ta bort fonden från spararnas konton. Bland annat vill vi att berörda sparare från och med nu ska kunna byta fonder och dra nytta av den värdeuppgång som finns på stora delar av övriga fondtorget, säger Mats Öberg, chef för Pensionsmyndighetens fondenhet, i en presskommentar. 

När avslutet är klart återinvesteras spararnas innehav i antingen förvalsalternativet AP7 Såfa eller i förekommande fall till den fondprofil sparare själva valt. Värdet baseras på de nya, lägre kurserna på spararnas konton. 

I samband med avslutet och de nya kurserna får berörda sparare ett brev hemskickat med information om vad avslutet innebär för den enskilde spararen – och vad som händer om GFG betalar in mer pengar.

10 mars, 2017