HD: Skadeståndet blir detsamma – oavsett om det finns försäkring!

Skadeståndets storlek påverkas inte av om den skadeståndsskyldige har försäkringsskydd. Det skriver Högsta domstolen i en färsk dom om en båtolycka där båten var oförsäkrad. 

I maj 2013 köpte en person en riktigt snabb motorbåt – en Scarab 33 AVS. 

En månad senare tog han en tur med båten. De var sex personer i båten och efter ett tag lät båtägaren en av de andra köra båten. 

Det gick inte så bra. 

Vid en gir nära ön Koholmen nordost om Ljusterö i Stockholms skärgård skar båten och kantrade. Alla ombord utom en slungades ur båten och hamnade i vattnet. Båten vattenfylldes och sjönk delvis. Skador uppkom på båten, särskilt motorerna.

Den person som hade kört båten åtalades för vårdslöshet i sjötrafik. Båtägaren krävde skadestånd av föraren. Tingsrätten menade att olyckan orsakats av vårdslöshet, och att båtens förare därför skulle betala skadestånd på 270 000 kronor. 

När båten skadades var den oförsäkrad.

Frågan är om detta faktum har någon betydelse för skadeståndets storlek. Högsta domstolen meddelade prövningstillstånd för just den rättsfrågan.

Den 20 april meddelades dom i målet. HD konstaterar att det saknar betydelse för nivån på skadestånd att det saknas försäkring. Så här formuleras det i domen: 

”Det nu anförda innebär att frågan i det meddelade prövningstillståndet ska besvaras så att det förhållandet att den skadade båten var oförsäkrad saknar betydelse för skadeståndets storlek.”

Klicka här för att läsa hela domen! 

20 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048