SEB Pension i förlikning efter miljonbedrägeri kopplat till vårdförmedling

• Miljonbedrägerierna har koppling till företag som förmedlat vårdtjänster.

SEB har förlikats med två personer som anklagats för miljonbedrägerier. Bedrägerierna sägs ha utförts genom grundlösa fakturor till ett vårdföretag där SEB avtalat om vinstdelning. 

Har man ett avtal om vinstdelning i ett företag, är det lämpligt att inte den ena parten sänker vinsten genom hitte-på-fakturor.

Ändå var det just detta som hände i ett företag som SEB samarbetade med om förmedling av vårdtjänster, i anslutning till vårdförsäkringar. Åtminstone är det vad SEB anser.

Enligt en stämningsansökan till Stockholms tingsrätt hade ägarna till företaget lyckats sänka vinsten i företaget genom att skicka fakturor utan någon grund.

”Faktureringen har i sig utgjort brottslig handling i form av bedrägeri mot SEB Pension då den grundlösa faktureringen medfört vilseledande vinstredovisning”, argumenterade SEB i domstolen.

SEB krävde ursprungligen drygt 3 miljoner kronor från de inblandade företagen och personerna.

Men nu har man kommit till en överenskommelse om förlikning på en betydligt lägre nivå.

SEB ska nu få 300 000 kronor av sina motparter. Till det kommer ett belopp på 180 000 kronor som betalas av med 1 500 kronor i månaden i tio år. Beloppen ska, enligt förlikningsavtalet, betalas solidariskt av de två personer som anklagas för bedrägerierna, samt deras företag.

25 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048