Minpension.se: Utrikes födda får lägre svensk pension

Personer som inte är födda i Sverige får mindre svensk pension än personer födda i Sverige. Det har Minpension.se räknat ut i en färsk rapport. 

Nu ska sägas att det inte behöver vara särskilt överraskande att den som är född i ett annat land får mindre svensk pension än den som är född i Sverige. Inte ens att man får en lägre kompensationsgrad i förhållande till nuvarande lön. 

För kommer man hit i vuxen ålder, så påverkar det förstås ens intjänande av pension.

Även för garantipensionen har det betydelse hur länge man har vistats i landet. 

Att man får en låg svensk pension, behöver ju heller inte innebära att man får en låg total pension. Det kan ju finnas pensionsrätter i andra länder också som kompletterar pensionen.  

Likväl kan det ha sitt intresse att undersöka hur stor kompensationsgraden är för utrikes födda i relation till personer födda i Sverige, och det har Minpension.se också gjort med hjälp av bearbetningar från SCB.

Resultatet visar att personer födda utomlands får knappt 10 procentenheter lägre kompensationsgrad än personer födda i Sverige. 

Bland Minpensions användare födda utomlands 1951-1959 med en månadslön före pension på omkring 25 000–30 000 kronor ligger kompensationsgradens median på cirka 53 procent. Motsvarande siffra för födda i Sverige är cirka 62 procent. Siffrorna är ungefär desamma för andra lönenivåer och består även för yngre användare.

Minpension konstaterar också att gruppen utrikes födda är underrepresenterad bland användarna av tjänsten.

Här hittar du hela rapporten!

26 april, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048