Folksam: Tre åtgärder för ett pensionssystem i världsklass

Pensionsgruppens förslag till jämställda pensioner är tandlöst, skriver Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman och föreslår tre åtgärder som minskar risken för fattigpensionärer och ökar jämställdheten i pensionssystemet. 

Hur kan det nuvarande pensionssystemet förbättras framöver? 

Pensionsgruppen, som har i uppdrag att förvalta och utveckla det allmänna pensionssystemet, har nyligen presenterat en handlingsplan för bättre och mer jämställda pensioner i framtiden. 

Men det räcker inte, menar Folksams välfärdsanalytiker Håkan Svärdman som kallar handlingsplanen för tandlös.

Istället föreslår han tre åtgärder som han menar har goda förutsättningar att minska risken för att pensionärer hamnar under fattigdomsgränsen och att förbättra jämställdheten. Det här är de tre föreslagna åtgärderna: 

Extra pensionsavgift för låginkomsttagare. I vitboken föreslås att alla individer med en årsinkomst på mellan 73 800 och 190 650 kr tillförs ett förvärvsbelopp på högst 35 270 kronor i extra pensionsavgift. Kostnaderna för detta kan kvittas mot minskade kostnader för garantipension, menar Folksam. På så vis minskar risken för att pensionärer hamnar under fattigdomsgränsen 

Höjd pensionsavgift vid föräldraledighet och sjukpenning. I dag är föräldrapenning och sjukpenning pensionsgrundande. Men pensionsavgiften beräknas bara på den utbetalda ersättningen som motsvarar 77 procent av lönen. Avgiften borde istället beräknas på den bakomliggande inkomsten, menar Folksam.

Pensionsrätt för den som kompetensutvecklar sig! Folksam föreslår en ”premiebefrielseförsäkring” vid studier, som ett sätt att uppmuntra kompetensutveckling och yrkesväxling. 

I vitboken föreslås också en höjning av avgiftsnivån under taket i de stora tjänstepensionssystemen, från 4,5 till 6,5 procent, och en ny satsning på ett skattegynnat försäkringssparande. 

Här kan du läsa ett utdrag ur Folksams vitbok!

15 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048