Alecta: Så mycket minskar pensionen om du saknar kollektivavtal

En anställd jurist i ett företag utan kollektivavtal riskerar att förlora 14 000 kronor i pension varje månad, trots att arbetsgivaren betalar in lika höga pensionspremier som i företag med kollektivavtal. Effekten beror på de högre avgifterna i de icke kollektivavtalade pensionslösningarna, visar Alecta och PTK i en rapport som presenterades i dag.   

I rapporten ”Pensionsplagiaten” har Alecta och PTK tagit fram siffror för att belysa hur mycket pensionen minskar för privatanställda tjänstemän som saknar kollektivavtalad pension. 

Rapporten utgår från tre exempel: En systemvetare, en informatör och en jurist med genomsnittlig löneutveckling. I rapporten jämförs vad utfallet blir i tjänstepension för de tre exemplen beroende på vilken pensionslösning företaget har. 

Beräkningarna utgår från fyra olika typföretag med olika typer av tjänstepensionslösningar: Kollektivavtalad tjänstepension, ett stort företag som kan förhandla ned avgifterna hos pensionsbolagen, ett medelstort företag som inte kan påverka avgifterna på samma sätt, och slutligen ett företag som helt saknar tjänstepensionslösning.  

Slutsatsen i rapporten är – inte helt förvånande – att en anställd i ett företag utan kollektivavtalad tjänstepension får lägre tjänstepension även om premien är densamma. Detta på grund av att icke kollektivavtalade pensionslösningarna har en högre avgiftsnivå. 

För juristen – det mest högavlönade exemplet – blir utfallet följande: 

Slutlön: 69 700 kronor

Pension om företaget har kollektivavtal: 52 100 kr

Pension på stort företag utan kollektivavtal: 46 300 kr

Pension på litet företag utan kollektivavtal: 38 100 kr

Pension om företaget helt saknar pensionslösning: 18 600 kr

En person med samma löneutveckling som juristen i exemplet riskerar alltså att förlora 14 000 kronor i pension varje månad om man arbetar i litet företag utan kollektivavtal – trots att företaget erbjuder en privat tjänstepensionslösning för de anställda. Detta på grund av de högre avgifterna.

För att få en pension i nivå med den kollektivavtalade lösningen behöver med andra ord den anställde spara själv, alternativt kräva en högre nivå på pensionsinbetalningarna.

Effekten är motsvarande för de andra två typfallen – informatören och systemvetaren – även om förlusten totalt sett blir mindre bland annat eftersom pensionsnivån är lägre. 

Klicka här för att läsa hela rapporten. 

30 maj, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048