Nu kommer den nya lagen om försäkringsdistribution!

Finansdepartementet presenterade i dag en ds-promemoria om en ny lag om försäkringsdistribution. Den nya lagen bygger på EU:s IDD-direktiv, och syftar till att öka kundskyddet och skapa mer likartade konkurrensvillkor på marknaden för försäkringsdistribution.

Hittills har det i princip bara varit försäkringsförmedlarnas distribution av försäkringar som har varit lagreglerad.

Men den nya lagen täcker in alla typ av distribution av försäkring – både försäkringsföretag och förmedlare. Även företag där försäkringar är en sidoverksamhet täcks in, exempelvis resebyråer och biluthyrningsföretag. 

Den föreslagna lagen kan därför bidra till ett starkare kundskydd och en ökad konkurrensneutralitet mellan olika aktörer på marknaden, heter det i Finansdepartementets pressinformation.

– Det ska inte råda någon tvekan om att försäkringsförmedlare ger det råd som är bäst för dig som kund, inte sin egen vinning, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund i en kommentar.

De nya bestämmelserna klargör bland annat vilka tillstånd som krävs för att distribuera försäkring, utföra investeringstjänster och rådgivning om fonder inom premiepensionssystemet.

Allra högst blir kraven vid rådgivning som säger sig bygga på opartisk och personlig analys, och när det handlar om försäkringssparande.

Dessutom får Finansinspektionen nya och utökade tillsynsverktyg.

Lagen om försäkringsdistribution kommer att ersätta befintlig lag om försäkringsförmedling. De nya reglerna föreslås träda i kraft den 23 februari 2018.

Här kan du läsa hela departementspromemorian!

2 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048