Ytterligare 315 Mkr betalas från Falcon – men fortfarande saknas 800 Mkr

De närmaste dagarna kommer pensionsspararna att få tillbaka ytterligare cirka 315 miljoner kronor från det Malta-baserade fondbolaget Falcon Funds tre premiepensionsfonder. Men fortfarande saknas stora belopp från Falcon-fonderna – uppskattningsvis cirka 800 miljoner kronor. 

De upphittade pengarna betalas i en första vända in till Pensionsmyndigheten. Därefter kommer de att sättas in på berörda sparares premiepensionskonton. 

Återbetalningen är ett resultat av att revisionsbolaget KPMG Malta – som har uppdraget att förvalta och avyttra kvarvarande innehav i Falcons fonder – har lyckats sälja en del av det som finns kvar i fonderna.

– Det är självklart positivt att pensionsspararna som haft Falcons fonder nu får tillbaka en del av de pengar som saknas. Det är dock väldigt stora belopp som fortfarande saknas och det är mycket allvarligt, säger Mikael Westberg, chefsjurist på Pensionsmyndigheten, i en presskommentar. 

Det har inletts en förundersökning med anledning av vad som inträffat i Falcon. 

– Vår främsta prioritet är att få tillbaka så mycket som möjligt av spararnas pengar. Vi kommer också att göra allt som står i vår makt för att de personer som orsakat spararna denna skada får stå till svars, säger Mikael Westberg i sin kommentar. 

20 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048