Småspararguiden slår tillbaka mot Söderberg om pensionsval

Patrick Siegbahn och Andreas Runnemo från Småspararguiden svarar i dag i Svenska Dagbladet på Söderberg & Partners debattartikel om möjligheten att påverka sitt kollektivavtalade pensionssparande. ”Alla svenskar med kollektivavtal vara tacksamma att facken och arbetsgivarna skyddar deras pensioner”, heter det i debattartikeln. 

Artikelförfattarna skriver att de till viss del håller med om att det finns anledning att propagera för att pensionsspararna ska få makt över sitt sparande. Man håller med om att hållbarhetsfrågan är viktig, och att det vore bra om sparare kunde ha inflytande över frågor som rör detta – hellre än i vilka länder eller i vilka aktier som sparandet ska placeras. 

Samtidigt pekar man på att branschen inte funkar på rätt sätt i dag, så att det skulle gå att släppa pensionsvalet fritt.

Som exempel använder man – Söderberg & Partners egna Trygghetsfonder.

– De kostar tio gånger mer än de kollektivavtalade standardvalen vilket gör att hälften av pengarna försvinner på 35 år. Konsumentverket har slagit fast att ordet trygghet är vilseledande, Finansinspektionen har sagt att fonderna är dyra och ger dålig avkastning och SvD har visat att Söderberg & Partners har fifflat med jämförelseindex. Trots detta, och trots att alla oberoende experter vi har pratat med är överens om att Trygghetsfonderna är riktigt dåliga fonder, har svenskarna 50 miljarder kronor i dem, heter det i debattartikeln.

Författarna pekar också på att i princip alla större banker och försäkringsbolag har liknande varianter där de tar stora delar av svenskarnas pension utan att kunderna förstår det. 

– /…/ så länge det ser ut som i dag ska alla svenskar med kollektivavtal vara tacksamma att facken och arbetsgivarna skyddar deras pensioner, heter det i artikelns slutkläm.

Här kan du läsa hela debattinlägget i Svenska Dagbladet från Småspararguiden. 

30 juni, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048