Länsförsäkringar vill ha subventionerat bosparande för ungdomar

Inför ett subventionerat bosparande för ungdomar! Det tycker Elisabeth Hedmark, privatekonom på Länsförsäkringar, vore en bra lösning för unga som i dag står utan bostad. Länsförsäkringars undersökning visar att den som vill få ihop pengar till en kontantinsats kan tvingas spara nära en fjärdedel av sin månadsinkomst för att kunna köpa en lägenhet på 30 kvm. 

För den som inte har föräldrar att luta sig mot kan det vara hopplöst att köpa en egen bostad. Hyresrätter finns det få av och köerna kan vara långa. Och bor man i andra hand är det svårt att spara ihop kontantinsatsen till en bostad framförallt i vissa storstäder.

Länsförsäkringar rapport Länsrapporten visar att variationen är stor i landets län.

– Marknaden är på många ställen överhettad. Som förstagångsköpare är det svårt att ta sig in om man inte redan äger en bostadsrätt som man kan sälja för att köpa nytt. Klivet in har dessutom försvårats ytterligare på sistone med tanke på bolånetaket och amorteringskraven, säger Elisabeth Hedmark i en presskommentar.

– Genom att spara avdragsgillt och skattefritt är det möjligt att snabbare få ihop en kontantinsats till ett boende. Idag finns det ett förmånligt bosparande i Norge som vi skulle kunna införa även här i Sverige, avslutar Elisabeth Hedmark.

10 juli, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048