Försäkringsbolagen har ökat premierna med 12 % på ett år

De svenska försäkringsbolagens samlade premievolym – det vill säga premierna både inom skadeförsäkring och livförsäkring – har under det senaste året ökat med 12 procent. Det visar Svensk Försäkrings senaste kvartalssammanställning över försäkringsbranschen i Sverige som presenterades i dag på morgonen. 

Den samlade premieinkomsten i försäkringsbranschen uppgick under den senaste tolvmånadersperioden till 337 miljarder under det senaste året. Livförsäkring står för 75 procent av premieinkomsterna och skadeförsäkring för 25 procent.

Livförsäkring – upp 37 procent på fem år

Premieinkomsterna inom livförsäkring uppgick till 255 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden. Bortsett från inflyttat kapital och fribrevsuppräkningar  uppgick de inbetalda premierna till 225 miljarder kronor, varav konkurrensutsatta försäkringarna stod för 207 miljarder kronor. Premieinbetalningarna till livförsäkringar har ökat med 12 procent under det senaste året. Inbetalda premier har ökat från 186 till 207 miljarder kronor.

Av de inbetalda premierna gick 57 procent till tjänstepensionsförsäkring och 35 procent till kapitalförsäkring. Resterande 8 procent utgjordes främst av grupplivförsäkring, privat pensionsförsäkring samt ouppsägbar sjuk- och olycksfallsförsäkring.

På fem års sikt har de inbetalda premierna stigit med 57 miljarder kronor eller 37 procent. Tjänstepensionsförsäkringen har ökat med 32 miljarder kronor, kapitalförsäkringen har ökat med 30 miljarder kronor medan privat pensionsförsäkring har minskat med 6 miljarder kronor.

Skadeförsäkring – upp 23 procent på fem år

Premieinkomsten inom skadeförsäkring uppgick till 79 miljarder kronor den senaste tolvmånadersperioden, vilket är 2 miljarder kronor mer än för ett år sedan.

Av premieinkomsterna går 37 procent till trafik- och motorfordonsförsäkring, 20 procent till hem- och villaförsäkring, 18 procent till företag- och fastighetsförsäkring och 13 procent till sjuk- och olycksfallsförsäkring. Resterande 12 procent utgörs främst av övrig egendomsförsäkring, exempelvis djurförsäkring, ansvarsförsäkring och inkomst- och avgångsbidragsförsäkring.

På fem års sikt har premieinkomsterna stigit med 15 miljarder kronor eller 23 procent. Motorfordonsförsäkring har ökat med 5 miljarder, sjuk- och olycksfallsförsäkring med 3 miljarder och hem- och villaförsäkring med 3 miljarder kronor. Företag- och fastighetsförsäkring har minskat med 1 miljard kronor under samma period.

Här kan du ta del av hela kvartalsstatistiken från Svensk Försäkring!

28 augusti, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048