Fy skäms! Folksam-rapport visar att yrkestrafiken kör för fort

Mer än hälften av yrkestrafiken kör fortare än hastighetsgränserna tillåter. Allvarligast är det på skol- och förskoletäta 30-sträckor, där tre av fyra fordon kör för fort, rapporterar Folksam i dag.

Folksam har under våren 2017 mätt hastigheten på 3 446 företagsfordon från transportföretag inom branscherna buss, färdtjänst, paket och bud, bygg- och anläggning, livsmedel och återvinning. Totalt berörs 161 företag.

Rapporten visar att sammanlagt 53 procent av de undersökta fordonen bryter den gällande hastighetsgränsen och tio procent överträder hastighetsgränserna med mer än tio kilometer i timmen. Flest fortkörningar sker på 30-sträckor, där tre av fyra företagsfordon kör för fort.

– Förarna som överskrider hastigheten kör i snitt sex procent för fort. Det motsvarar en ökning av dödsrisken med 30 procent, jämfört med om hastighetsgränsen hade följts, säger forskaren Emma Engström i en presskommentar. 

Branscherna med högst andel hastighetsöverträdelser är återvinning (65 procent), paket- och bud (57 procent) samt bygg- och anläggning (55 procent). Yrkestrafiken sätter trafikrytmen i stor grad och när åkare skapar en rytm som tydligt överskrider hastighetsbestämmelserna är det bekymmersamt, framhåller Folksam.

Här kan du läsa hela rapporten

4 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048