Regeringen vill höja sjukförsäkringstaket till 8 PBB

Regeringen planerar att höja inkomsttaket i sjukförsäkringen från 7,5 till 8 prisbasbelopp från och med den 1 juli 2018. Det meddelade regeringen på söndagen. 

Höjningen sker efter en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet. Man hänvisar bland annat till att inkomstbortfallsprincipen i försäkringen har försvagats på grund av att lönerna har ökat samtidigt som taket för sjukpenningrundande inkomst har varit oförändrat. 

– Det här var ett av våra viktigaste vallöften som vi nu kan gå i mål med, det känns väldigt bra. Att drabbas av sjukdom och inte kunna jobba och försörja sig och sin familj är en stor törn i livet. Då ska du känna en ekonomisk trygghet så att du kan fokusera på att bli frisk och komma tillbaka till jobbet, säger socialminister Annika Strandhäll i sin presskommentar.

De förmåner som omfattas av höjningen är sjukpenning, rehabiliteringspenning, närståendepenning, smittbärarpenning, och ersättning från Försäkringskassan vid tvist om sjuklön. Sett till en månadslön höjs taket med 1 896 kronor; från 28 438 kronor till 30 333 kronor, räknat med utgångspunkt från 2018 års prisbasbelopp.

17 september, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048