Alecta: Söderbergs missar det viktigaste

Alecta strategi för hållbara investeringar beaktas inte standardiserade rankningar, hävdar bolaget.

Alecta fick rött ljus i Söderberg & Partners rapport om pensionsbolagens hållbarhetsarbete. Nu reagerar Alecta och hävdar att Söderbergs missar det viktigaste hållbarhetsansvaret – ett hållbart pensionssystem.

I en osignerad kommentar till rapporten Hållbara Pensionsbolag 2017 – Ansvarsfull ägarstyrning skriver Alecta att bolaget ”med förvåning” noterar bedömningen av dess hållbarhetsarbete.

”Enligt vår bedömning missar granskningen vårt viktigaste hållbarhetsansvar – ett hållbart pensionssystem. Ett system som ger pensioner som pensionstagarna kan leva på nu och i framtiden, och som samtidigt ger stabila pensionsbolag som överlever finanskrascher.” Ett sådant bolag anser sig Alecta vara genom sin kostnadseffektivitet.

Alecta fick rött ljus bland annat för att bolaget enligt rapporten ”saknar en tydlig strategi för att ta hänsyn till hållbarhet i valberedningsarbetet”.

På detta svarar Alecta att av de 16 bolag där man suttit med i valberedningen hör en klar majoritet till de absolut bästa företagen inom hållbarhet i sina respektive branscher internationellt sett, enligt en oberoende granskning.

När det gäller hållbara investeringar menar Alecta sig ha valt en annan strategi än branschen i övrigt och att detta inte beaktas i standardiserade rankningar.

”Vi har valt att bara investera i ca 100 bolag, och att förvalta dem i egen regi. Det innebär att vi är betydande ägare i alla våra innehav och att vi dessutom för en tät dialog med bolagen. Vår modell ger oss mycket god kunskap om och insikt i de bolag vi äger och betydande möjligheter att påverka. Alecta investerar aldrig i verksamheter med koppling till kontroversiella vapen eller med mer än 30 procent omsättning från kol. Vi är med i FN:s Global Compact och följer FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. Enligt Söderberg & Partners rapport är vi bland de största investerarna i gröna obligationer och vår investeringsportfölj har lägst koldioxidavtryck av alla undersökta bolag.”

Här kan du läsa hela Alectas kommentar

3 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048