IDD-lagstiftningen skjuts upp till åtminstone juli nästa år

Regeringen konstaterar nu att lagstiftningen baserade för EU-direktivet om försäkringsdistribution – IDD-direktivet – blir försenad åtminstone fram till juli 2018. 

Vid remissomgången för en promemoria om IDD-lagstiftningen tidigare i år, var flera remissinstanser kritiska till den korta tiden för att införa lagstiftningen. 

Bland annat presenterade Svensk Försäkring i sitt remissvar ovanligt tuff kritik mot regeringens hantering av det nya regelverket. 

– Finansdepartementets hantering av frågorna uppfyller inte grundläggande krav på en rättssäker lagstiftningsprocess, dundrade Svensk Försäkring – och krävde en förnyad analys, förnyad remissomgång och förnyad tidpunkt för ikraftträdandet. 

Nu visar det sig att regeringens tidigare tidplan för införande av IDD-lagstiftningen inte håller.

Enligt departementspromemorian från juni i år skulle lagstiftningen införas den 23 februari 2018. 

Men så kommer det inte att bli. 

Nuvarande tidplan innebär istället att en lagrådsremiss ska kunna läggas fram under tidig vår 2018, så att lagstiftningen ska kunna träda i kraft i juli 2018.

Regeringens skriver i sin information om lagstiftningsarbetet att skälet till förseningen är att lagstiftningsarbetet är omfattande och innefattar analys av flera komplexa frågor, till exempel direktivets tillämpningsområde i förhållande till direktivet om marknader för finansiella instrument, MiFID II. Regeringen skriver också att det krävs omfattande analys för att säkerställa att de lagförslag som går utöver direktivets minimibestämmelser leder till önskad måluppfyllelse, samtidigt som oönskade sidokonsekvenser undviks eller minimeras.

Här hittar du mer information om regeringens uppdaterade tidplan för försäkringslagstiftning

21 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048