ARN: Gjensidige ska ersätta stöld ur olåst bil

Allmänna reklamationsnämnden har kommit fram till att Gjensidige bör ersätta en stöld ur en olåst bil som stod parkerad på försäkringstagarens tomt. 

I januari i år drabbades en försäkringstagare av att tjuvar under natten stal en väska med bland annat en dator och fyra pass.

Stölden skedde ur en bil som stod på försäkringstagarens tomt och var olåst. Det var inte möjligt att se från vägen att bilen var olåst. Det var heller inte möjligt att se att det fanns en väska kvarlämnad i bilen. 

Försäkringstagaren hade en hemförsäkring hos Gjensidige, via Motormännen. 

Men när han anmälde stölden till Gjensidige, ville bolaget inte betala ut ersättning med hänvisning till att det inte rörde sig om en ”plötslig och oförutsedd händelse”

Han vände sig då till Allmänna reklamationsnämnden, som nu har beslutat att det faktiskt handlade om en plötslig och oförutsedd händelse och att Gjensidige bör reglera skadan under allriskmomentet. Så här skriver nämnden i sitt beslut: 

– Utifra°n vad som framkommit om den intra¨ffade ha¨ndelsen a¨r den, enligt na¨mndens uppfattning, ba°de plo¨tslig och ofo¨rutsedd i fo¨rsa¨kringsvillkorens mening. Gjensidige Fo¨rsa¨kring bo¨r fo¨ljaktligen rekommenderas att reglera skadan i enlighet med villkoren.

Här kan du som har ett Sak & Liv Premium-abonnemang ta del av ARN:s beslut. 

28 november, 2017
Gunnar Loxdal
0706946048