FI vill snarast ha upphandlat fondtorg för premiepensionen

Nej, Pensionsmyndigheten bör inte bygga upp en omfattande verksamhet för att granska fonderna i premiepensionens fondtorg sköter sig. Istället bör premiepensionssystemet så snart som möjligt övergå till upphandlade fonder, skriver Finansinspektionen i ett remissyttrande över förslag om förändringar av premiepensionen.  

Promemorian ”Ett tryggare premiepensionssystem” handlar i första hand om kortsiktiga åtgärder för att hantera problem i premiepensionssystemet. 

FI har i och för sig inget emot de flesta av förslagen i promemorian, men skriver samtidigt att det måste hänsyn tas till att ett annorlunda fondtorg kommer att finnas på plats inom en inte alltför avlägsen framtid. Därför måste avsevärt högre krav ställas på verksamhetshistorik på fondförvaltare och på minimikapital i fonder som erbjuds på fondtorget, menar FI. 

Finansinspektionen gillar heller inte tanken på att Pensionsmyndigheten bygger upp ”en omfattande granskningsverksamhet som inte kommer att behövas när ett nytt fondtorg är på plats”. 

Det är enligt FI också olyckligt med en parallell organisation för att granska fonderna i premiepensionssystemet, samtidigt som Finansinspektionen har till uppgift att sköta tillsynen av värdepappersfonder i Sverige. 

– Det skulle leda till dubbelarbete. Det riskerar dessutom att skapa otydlighet kring ansvaret för tillsynen av fondförvaltare, heter det i FI:s yttrande. 

FI vill också ha större krav på de fonder som ska ingå i premiepensionssystemet, med en historik på minst tio år och ett kapital på minst 5 miljarder, att jämföra med tre år och 0,5 miljarder som föreslås i promemorian. 

Här kan du läsa hela FI:s remissyttrande. 

20 februari, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048