Swedbank: En av tre kvinnor får svårt att klara sig på pensionen

Mer än var tredje kvinna tror att de kommer ha svårt att klara sig på sin pension, enligt en undersökning från Swedbank och sparbankerna.

Enligt undersökningen uppgår kvinnors pension till 67 procent av männens, som en effekt av att kvinnor i genomsnitt har haft lägre löner än män.

Mer än var tredje kvinna, 34 procent, tror att de inte kommer att klara sig eller att ha svårt att klara sig på sin pension.

– Det är livsinkomsten som avgör din pension. Kvinnor som grupp har lägre löner än män och jobbar dessutom i högre utsträckning deltid, därför blir också pensionen lägre. Det är viktigt att sätta sig in i sin pension i tid, för att på så sätt kunna påverka den, säger Madelén Falkenhäll, senioranalytiker på Swedbank, i en presskommentar.

Enligt undersökningen, som har gjorts tillsammans med Sifo, är det lika vanligt bland kvinnor som bland män att spara till sin pension, knappt sex av tio uppger att de gör det. Men kvinnor sparar lägre belopp än män.

– Det är inte konstigt att kvinnor sparar lägre belopp än män, de har ofta lägre lön och mindre marginaler. Lever man i en relation där den ena tjänar mer än den andra kan det vara bra att föra över pensionsrätter till den med lägre inkomst, säger Madelén Falkenhäll.

Här hittar du mer information om undersökningen.

8 mars, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048