Finansinspektionens nya regelverk för försäkringsdistributörer

I dag presenterade Finansinspektionen sitt förslag till nya regler för försäkringsdistributörer med anledning av försäkringsdistributionsdirektivet, IDD. Förskrifterna föreslås träda i kraft den 1 oktober 2018.

FI föreslår nya föreskrifter om krav på försäkringsdistributörer, som ska ersätta dagens föreskrifter om försäkringsförmedling. 

Bland annat föreslår FI utökade krav på ansökningar om tillstånd, krav på kunskap och kompetens för försäkringsdistributörer, regler för den interna styrningen av verksamheten, regler om ersättning till anställda och regler om vilken information som distributören ska lämna till sina kunder. Reglerna innehåller även nya krav på försäkringsbaserade investeringsprodukter och vissa pensionsförsäkringar.

Därutöver föreslår Finansinspektionen följdändringar i föreskrifter om försäkringsrörelse, allmänna råd om styrning och kontroll i finansiella företag och föreskrifter om finansiell rådgivning till konsumenter.

Dessutom föreslår Finansinspektionen ändringar i föreskrifterna om värdepapperfonder och förvaltare av alternativa investeringsfonder. Förslagen innebär bland annat nya krav på fondförvaltare när det gäller rådgivning om fondandelar. Det föreslås också en ändring i föreskrifterna om förvaltare av alternativa investeringsfonder, innebärande att förvaltare av specialfonder ska rapportera innehav för varje fond till Finansinspektionen. Ändringarna föreslås börja gälla den 1 augusti 2018.

Här kan du läsa FI:s remisspromemoria om de nya föreskrifterna. 

 

4 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048