AMF: Varannan känner inte till nivån på tjänstepensionspremierna

Varannan tillfrågad vet inte hur mycket som sätts av till deras tjänstepension. Det visar en ny undersökning bland 25-50 åringar som AMF har låtit göra. 

AMF menar att oron för pensionen kan bli lägre om folk vet hur mycket pengar som faktiskt sätts av till pensionen. 

– Tjänstepensionen blir allt viktigare och är direkt avgörande för att man ska få en pension som man kan leva på i framtiden. När man går i pension har man ofta miljonbelopp i total tjänstepension. Jag tror att den oro många känner för pensionen kan mildras om man förstår hur mycket som betalas in och hur mycket man har sparat. Alla borde besöka minpension.se åtminstone en gång om året, säger Dan Adolphson Björck, trygghetsekonom på AMF, i en presskommentar.

Undersökningen genomfördes februari-mars 2018 i DemoskopPanelen, en telefonrekryterad panel baserad på ett riksrepresentativt slumpmässigt urval med intervjuer via Internet. Av totalt 5 335 intervjuer tillhörde 2 281 personer den aktuella målgruppen 25–50 år varav 2 037 uppgav att de har tjänstepension i sin anställning.

Undersökningen visade att få anställda diskuterar tjänstepension på sin arbetsplats. 

– Yrkeslivet bygger pensionen. Men det pratas alldeles för lite pension på jobbet. Som nyanställd eller när man pratar anställningsvillkor borde det vara naturligt att tjänstepensionen kommer på tal. Lokala fackklubbar och personalavdelningar spelar en viktig roll för att höja kunskapen på arbetsplatser runt om i Sverige, och därmed minska den oro som många känner för sin pension, menar Dan Adolphson Björck.

AMF har sammanställt hur mycket som sätts av till tjänstepension för olika yrken varje månad baserat på LO:s Lönerapport 2017. Vissa får inbetalningen till sin tjänstepension varje månad medan andra får en större inbetalning en gång per år, beroende på avtal.

Digrammet visar avsättningar till en premiebestämd tjänstepension, och baseras på genomsnittlig månadslön för olika yrkeskategorier i LO Lönerapport 2017. Avsättningen till tjänstepension är vanligtvis 4,5 procent av lön upp till gränsen på drygt 39 000 kronor. Däröver är avsättningen 30 procent.

Ungefär en miljon anställda omfattas dessutom av avtal om deltidspension och flexpension som kan ge 0,2–1,95 procent i extra tjänstepensionsavsättning. Avtalen ser olika ut beroende på inom vilken bransch man arbetar. 

24 april, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048