FI ser risker med de låga räntorna och den höga skuldsättningen

• FI:s chefekonom Henrik Braconier och GD Erik Thedéen. (Bild från ett tidigare tillfälle.) 

Visserligen är den svenska ekonomin fortsatt stark och motståndskraften i det finansiella systemet är tillfredsställande. Men samtidigt har den långa perioden med låga räntor och god tillväxt lett till en ökad riskaptit, höga tillgångspriser, och höga skulder som gör den finansiella sektorn mer känslig för störningar, skriver Finansinspektionen i sin stabilitetsrapport som presenteras i dag.

Den globala och den svenska ekonomin fortsätter att växa i en god takt, konstaterar Finansinspektionen i rapporten. Motståndskraften i den europeiska banksektorn förbättras när lönsamheten blivit något högre och andelen nödlidande lån fortsätter att sjunka. Risken för större problem i den europeiska banksektorn, som lätt kan sprida sig till Sverige, har därmed minskat, skriver FI i stabilitetsrapporten.

Men det betyder inte att det saknas risker i ekonomin. Den starka ekonomiska utvecklingen har lett till ökad optimism, höga tillgångspriser och högre skulder. Det ökar känsligheten i såväl det finansiella systemet som i ekonomin som helhet.

– Förr eller senare vänder utvecklingen, och då vill det till att vi är rustade. Det är för att minska konsekvenserna av de problem som kan komma i framtiden som vi stärker motståndskraften för hushåll, banker och försäkringsbolag, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar till rapporten.

När det gäller försäkringsbranschen, pekar FI i rapporten åter på riskerna med de låga räntorna och risken för en börsnedgång när räntorna väl stiger. Så här uttrycks det i FI:s kommentar: 

– Försäkringssektorn förvaltar stora tillgångar, framför allt för att täcka framtida pensioner. Förändringar i ränteläget har stor påverkan på företagens ställning. På kort sikt utgör livförsäkringsföretagens omfattande aktieinnehav den största sårbarheten för den finansiella stabiliteten då stora omallokeringar av tillgångar kan förstärka en börsnedgång och pressa ner räntorna. FI bedömer ändå att företagen kan hantera även relativt stora börsnedgångar och att stabilitetsriskerna därför är ­begränsade. På längre sikt kvarstår utmaningen med långvarigt låga räntor, som tillsammans med fallande tillgångspriser kan medföra risker för den finansiella stabiliteten. 

FI:s stabilitetsrapport presenteras av generaldirektör Erik Thedéen och chefsekonom Henrik Braconier på en pressträff under tisdagsförmiddagen.

Här kan du följa pressträffen direkt.

Här kan du ta del av hela FI:s rapport. 

29 maj, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048