Narkolepsi får 5–20 % invaliditetsgrad i det medicinska tabellverket

Svensk Försäkring meddelar att det har införts en invaliditetsgradering av narkolepsi i det reviderade medicinska tabellverket. Invaliditetsgraderingen av narkolepsi sätts till mellan 5 och 20 procent baserat på omfattning av sjukdomssymtom vid narkolepsi efter optimal medicinsk behandling. Vid svåra former av narkolepsi finns även en möjlighet till individuell bedömning med högre invaliditetsgrader.

År 2009 genomfördes en massvaccination mot svininfluensan i Sverige med läkemedlet Pandemrix.

Vaccinationen beräknas ha medfört att Sverige undvek många dödsfall i pandemins spår. 

Samtidigt drabbades många personer, framförallt unga, av en oförutsedd biverkning. Man beräknar att drygt 400 personer insjuknade i narkolepsi till följd av vaccinationskampanjen. Den som drabbas av narkolepsi lider brist på ett vakenhetsreglerande ämne. Det leder till attacker av dagsömnighet och ett stort sömnbehov.

Svensk Försäkring har nu utarbetat en gradering av narkolepsi i det Medicinska tabellverket för sjukdomar. Tabellverk utgör grunden för bedömning av permanent funktionsförlust efter sjukdom eller skada, för att säkerställa att det blir enhetliga bedömningar.

Graderingen har tagits fram efter förfrågan från försäkringsmedicinska rådgivare, Läkemedelsförsäkringen och ett ombud som representerar Narkolepsiföreningen.

I det reviderade medicinska tabellverket har invaliditetsgraden satts till mellan 5 och 20 procent baserat på omfattning av sjukdomssymtom efter optimal medicinsk behandling. Vid sällsynt svåra former av sjukdomen finns möjlighet till individuell bedömning med högre invaliditetsgrader.

Förslaget har fastställts av Svensk Försäkrings styrelse vid sammanträde den 5 juni 2018. 

10 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048