Swedbank vill ha högre avsättning till premiepensionen

Höj avsättningarna till premiepensionen, och en höj pensionsåldern. På så vis kan pensionen för en genomsnittlig grundskollärare bli 66 procent av lönen i stället för 53 procent, som prognosen pekar på i dag. Det skriver Swedbank i en ny analys av pensionssystemet.

– Pensionssystemet är robust och stabilt, men för många blir pensionen för låg, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i en presskommentar.

Swedbanks analys av hur pensionerna kan höjas, mynnar ut i ett önskemål om flera reformer av det nuvarande pensionssystem:

• Höj avsättningen till 18,5 procent

Höjer man avsättningen till de 18,5 procent som var tänkt innebär det mer pengar in i systemet, och med det högre pensioner, påpekar Swedbank.

• Mer avsättning till premiepension

Swedbank menar att ett annat sätt att höja framtida pensioner är att öka andelen som går in i premiepensionen. Höjer man avsättningen till 5 procentenheter, innebär det 550 kronor mer i pension varje månad för en grundskolelärare, enligt Swedbanks beräkningar.

Jobba längre

Swedbank har i tidigare analyser visat att genom att arbeta ett eller två år extra kan pensionen höjas med tusenlappar varje månad.

– Individen själv får ta ett större ansvar för sin framtida pension. Att arbeta längre är ett sätt att höja pensionen. Att spara privat är ett annat, det kan behövas ett skatteincitament för att få människor att börja spara till sin pension, säger Arturo Arques.

18 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048