Euler Hermes ser ökade risker inom byggsektorn

Riskerna för betalningsproblem i byggsektorn ökar, konstaterar kreditförsäkringsbolaget Euler Hermes i en ny rapport. Under det senaste året har antalet dagar från försäljning till betalning ökat med i genomsnitt en dag i Sverige.

– När det gäller byggnad, som ju alltid har varit en utsatt sektor, ser vi nu ökade risker, och förluster och efterskottsbetalningar blir mer och mer vanligt. Detsamma gäller detaljhandeln, där likviditeten kraftigt minskat”, säger Henrik Bromée, landschef för Euler Hermes i Sverige, i en presskommentar.

För ett företag i Sverige tar det i genomsnitt 57 dagar från försäljningsdatumet för att kunna ta emot betalningen. Inom byggsektorn tar det däremot 67 dagar. Euler Hermes menar att detta kan tyda på att trycket ökar inom sektorn.

– Just nu är vi i riskzonen för en överrepresentation av fastighetsutvecklare – särskilt i Stockholmsområdet. Samtidigt minskar försäljningen av nybyggda hus i området. Byggsektorns nedgång och de potentiella effekterna från nyligen införda lånetak på bostadslån utgör tillsammans en risk för mindre byggfirmor som i första hand går runt på exempelvis renoveringar och RUT- och ROT-bidrag.

I analysen kartläggs betalningsdeadlines mätta i antalet dagar som företag i genomsnitt väntar på betalning efter försäljning. Analysen har utförts bland 25 000 registrerade företag i 20 olika branscher i 36 länder.

När det gäller skillnaden mellan olika länder är det inte minst Kina som oroar. I Kina ökade DSO – tiden mellan försäljning och betalning – med ytterligare tre dagar under 2017, där det genomsnittliga DSO redan ligger en bra bit över det globala genomsnittet. I början av 2018 nådde Kinas genomsnittliga DSO 92 dagar, vilket placerar Kina längst ned på listan med det högsta DSO-resultatet av samtliga länder.

Här kan du ladda ned hela rapporten.

25 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048