Riksrevisionen: ISK kan ha lett till skattebortfall på 42 miljarder kr

Införandet av Investeringssparkonto, ISK, kan ha lett till 42 miljarder kronor i skattebortfall. Det skriver Riksrevisionen i en färsk analys. 

Sparformen Investeringssparkonto infördes 2012 för att göra det enklare för privatpersoner att spara i finansiella instrument som aktier och fondandelar. Sparformen har hittills lockat nästan 2,2 miljoner sparare.

Riksrevisionens granskning visar att ISK i stort har förenklat aktiesparandet.

Man allt har inte förenklats.

Deklaration av fondinnehav har inte blivit enklare, det var redan tidigare mycket lätt att deklarera. Och vissa delar av aktiesparandet har blivit krångligare, som deltagande i vissa nyemissioner och börsintroduktioner och när företag delar ut aktier i ett dotterbolag. Dessutom har ISK lett till att det finns två parallella system för beskattning av finansiella instrument.

– Införandet av ISK har lett till ett mer komplext skattesystem. Man ska inte underskatta de svårigheter som det kan innebära för enskilda sparare, säger riksrevisor Ingvar Mattson i en kommentar.

Skatten på sparande i ISK betalas oavsett om tillgångarna ökar eller minskar i värde. På så sätt kan det ses som mer riskfyllt att spara i ISK än att göra direktinvesteringar.

– När hänsyn tas till att sparande i ISK är mera riskfyllt kan ISK inte betraktas som en skattemässigt särskilt förmånlig sparform, säger Anna Brink, projektledare för granskningen.

I backspegeln kan det konstateras att aktiesparande har varit lågt beskattat åren 2012–2017. Riksrevisionen har gjort beräkningar för att uppskatta hur stort skattebortfall reformen har lett till. Beräkningarna tyder på ett skattebortfall på 23 miljarder kronor under perioden. Dessutom kommer kapitalvinster som genererats under perioden, men som inte realiserats före 2018, att leda till ett framtida skattebortfall på ytterligare 19 miljarder kronor.

– Totalt kan det alltså handla om ett skattebortfall på 42 miljarder kronor sedan 2012. De stora summorna förklaras av aktiemarknadens starka utveckling. Om aktiemarknaden hade utvecklats svagare skulle resultaten sett annorlunda ut, säger riksrevisor Ingvar Mattson.

Riksrevisionen rekommenderar nu regeringen att återkommande informera riksdagen om de skattemässiga effekterna av ISK, och dessutom se över möjligheterna att förenkla aktiesparande i ISK vad gäller deltagande i nyemission och börsintroduktion samt vid innehav av aktier i dotterbolag som delas ut.

Riksrevisionen föreslår också att vid en eventuell kommande skattereform bör deklarationen av konventionellt beskattade aktier förenklas, konsekvenserna av olika beskattningsprinciper belysas allsidigt och avvikelser från skattemässig neutralitet mellan olika sparformer tydligt motiveras.

Här kan du ta del av hela Riksrevisionens analys.

26 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048