Söderberg: Svenska fondbolag är bättre på hållbarhetsarbete

Svenska fondbolag är bättre än utländska fondbolag när det gäller hållbarhetsarbete. Den slutsatsen drar Söderberg & Partners i en ny rapport. 

Söderberg & Partners har för tredje året i rad ställt samman sin rapport ”Hållbara fonder” om fonders hållbarhetsarbete. Årets rapport bygger på en analys av cirka 3 300 fonders hållbarhetsarbete utifrån olika faktorer som ansvarsfullt ägande och påverkan, hänsyn till hållbarhetsinformation, och medlemskap i lokala och internationella samarbeten. Söderberg & Partners ger i rapporten olika fonder hållbarhetsbetyget rött, gult eller grönt.

Rapporten visar att svenska fondbolag sticker ut i jämförelse med utländska fondbolag när det kommer till hållbarhetsarbetet. Av alla svenska fonder får 15 procent grönt betyg, 68 procent gult betyg, och endast 18 procent rött betyg. För utländska fondbolag är motsvarande siffror 5 procent gröna, 65 procent gula och 30 procent röda.

– Svenska fondbolag är bättre på att få med alla fonder i sitt hållbarhetsarbete. Statistiken talar sitt tydliga språk i att hållbarhet i mångt och mycket fortfarande är en nischprodukt. Men bland svenska fondbolag är det lite mindre så. Svenska fondbolag är också mer aktiva i ägarfrågor, där de har ett bättre och proaktivt arbetssätt, säger Kajsa Brundin, chef för produktanalys och hållbarhetsansvarig på Söderberg & Partners.

Enligt rapporten är aktiefonder starkare ur ett hållbarhetsperspektiv än ränte-, hedge- och blandfonder. Endast 2 procent av räntefonderna har fått grönt hållbarhetsbetyg. Ingen blandfond får grönt betyg, och endast en hedgefond i analysen får grönt betyg.

 

Här kan du läsa hela rapporten från Söderberg & Partners. 

28 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048