AMF: Var tredje vet inte om att deras pension har flyttats

Allt fler är omedvetna om att deras pension har flyttats från AMF. Det är slutsatsen i en kartläggning från AMF. 

Enligt AMF har andelen sparare som är omedvetna om att deras tjänstepension har flyttats från AMF ökat med hela 11 procentenheter på ett år, från 23 till 34 procent.

AMF:s kartläggning av flyttmarknaden för kollektivavtalad tjänstepension presenteras för tredje året i rad. Enligt rapporterna går flyttströmmarna – precis som tidigare – i huvudsak från traditionell försäkring till fondförsäkring, och från förvalsbolag till banker.

Under det senaste decenniet har flyttaktiviteten inom kollektivavtalad tjänstepension succesivt ökat i takt med att flytträtt tillkommit inom allt fler avtalsområden. Under 2017 öppnades det sista stora avtalsområdet, statliga PA16 delvis upp för flytt. Under året ökade flyttat kapital kraftigt inom Avtalspension SAF-LO och inom ITP1/ITPK. Inom KAP-KL stabiliserades flyttaktiviteterna, medan aktiviteten inom PA16 var låg. 

– Möjligheten att själv välja sparform och förvaltare för sin tjänstepension är bra och viktig, men den möjligheten måste branschen hantera mer ansvarsfullt. Tjänstepensionen blir en allt viktigare del av den framtidiga pensionen, och det faktum att så många överhuvudtaget inte vet om att deras ofta stora kapital flyttas är minst sagt oroväckande. Att en fjärdedel av de som flyttar hamnar i en sparform som inte motsvara vad de vill ha är också ett underbetyg, även om det är bra att andelen som är missnöjda minskat något, säger Johan Sidenmark, vd AMF.

Här kan du läsa hela flyttrapporten

29 juni, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048