LF Östgöta kräver utdrag ur brottsregister för ungdomsledare

Länsförsäkringar Östgöta har börjat ställa nya krav på de olika idrottsföreningar och klubbar som man sponsrar i Östergötland. För att bidra till verksamheten kräver man nu i sina samarbetsavtal på att föreningar ska göra utdrag ur brottsregistret för ledare, tränare och domare

På så vis hoppas Länsförsäkringar Östgöta att man ska försvåra för förövare och stärka ungdomars skydd mot sexualbrott och andra grova brott.

– Vi ställer krav på våra egna medarbetare att lämna in utdrag från brottsregistret, för att skydda våra kunder. Nu tar vi nästa steg och jobbar förebyggande även inom vår sponsring. Föreningarna kan enligt lag kräva utdrag från brottsregistret. Genom att vi villkorar det i våra avtal uppmärksammar vi föreningarna om möjligheten och ger ännu ett incitament att begära in utdragen, säger Tommy Eklöf, hållbarhetsansvarig på Länsförsäkringar Östgöta, i en kommentar.

Den första föreningen som skriver på sponsringsavtal med det nya kravet om registerutdrag är RP IF, som har sin verksamhet i Linköping. Det är en handbollsförening med 700 medlemmar och cirka 35 handbollslag.

Länsförsäkringar Östgöta inför kravet successivt i takt med att sponsringsavtal förnyas. Föreningar som har pågående avtal kommer därför att behöva begära in registerutdrag när sponsringsavtalen förnyas. 

11 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048