LF Uppsala vann mot baskettränare i tvist om rättsskydd

• Borås Tidning skriver om fällningen av Pressens Opinionsnämnd. 

Kan man använda sig av rättsskyddet i hemförsäkringen för att driva en process mot en tidning som utsatt en för förtal? Den frågan har nu avgjorts i en rättegång där en baskettränare stämt Länsförsäkringar Uppsala. Enligt beslut i hovrätten var det rätt att neka baskettränaren rättskydd, då processen mot tidningen hade samband med hans yrkes- och tjänsteutövning. 

Det hela började 2015 med en blogg kopplad till Borås Tidning. Tidningens sportkrönikör anklagade baskettränaren Kelly Grant för att ha tillåtit en dopad spelare i sitt lag Uppsala Basket. 

Texten fälldes senare av Pressens Opinionsnämnd. 

Kelly Grant var upprörd över skriverierna, och ville gå till domstol för att stämma tidningen för förtal. För att ha råd med detta, ville han utnyttja rättsskyddet i hemförsäkringen.

Detta tyckte Länsförsäkringar Uppsala var fel. I rättsskyddet finns nämligen ett undantag för tvister som har samband med ”yrkes- eller tjänsteutövning, praktiktjänstgöring eller annan förvärvsverksamhet”. Uppdraget som baskettränare faller in under begreppet yrkes- eller tjänsteutövning, menade Länsförsäkringar. 

Kelly Grant höll inte med och vände sig till domstol. Tingsrätten i Uppsala gick dock på Länsförsäkringar Uppsalas linje. Grant överklagade, och nu under juli föll domen i Svea hovrätt. Även hovrätten gick på Länsförsäkringars linje. Så här sägs det i domen:

– Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att den av Kelly Grant planerade talan faller in under ordalydelsen av undantaget, eftersom tvisten har ett samband med hans yrkes- eller tjänsteutövning.

I hovrätten försökte Kelly Grant åberopa villkorstext från Länsförsäkringar, men det fick han inte för domstolen eftersom den ansågs utgöra ny bevisning. 

Kelly Grant döms nu att betala rättegångskostnaderna från både tingsrätt och hovrätt, sammanlagt drygt 85 000 kronor. 

20 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048