Dina Försäkringar överklagar till HD i tvist efter tågolycka

• P4 Kalmar rapporterar om tågolyckan.

Dina Försäkringar har begärt prövningstillstånd i Högsta domstolen för en tvist om skadeersättning med det danska tågbolaget DSB efter en tågolycka i Småland. 

Den 8 september 2013 kolliderade ett tåg från DSB med en personbil.

Kollisionen inträffade vid en obevakad järnvägskorsning i Forshult utanför Oskarshamn. Båda de personer som färdades i bilen omkom. DSB drabbades av skador till en kostnad om cirka 470 000 kronor. 

Personbilens trafikförsäkring låg i Dina Försäkringar AB. Men eftersom försäkringsbolaget ansåg att det inte var visat att bilisten var vållande till olyckan, hamnade ärendet i domstol. 

Stockholms tingsrätt menade i sin dom från december 2016 att bilföraren måste ha varit grovt vårdslös, eftersom bilen inte stannade vid kryssmärket före rälsen. Dina Försäkringar dömdes därför att betala skadekostnaderna på 470 000 kronor och rättegångskostnader på 492 000 kronor. 

Domen överklagades till Svea hovrätt. Hovrätten beslutade i sin dom, som kom den 26 juni i år, att inte ändra på tingsrättens dom, bortsett från att rättegångskostnaderna ökade för Dina Försäkringar. 

– Genom att köra in i spårområdet utan att stanna vid kryssmärket bröt bilföraren mot trafikförordningens regler och han tog som tingsrätten angett en medveten risk när han körde in i spårområdet utan att förvissa sig om att det kunde ske utan risk. Hovrätten instämmer alltså med tingsrätten att bilföraren var vållande till kollisionen, skriver hovrätten i sin dom.

Dina Försäkringar har nu valt att överklaga domen till Högsta domstolen. 

30 juli, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048