Resultatet backade för Insplanet under andra kvartalet

Insplanet hade under andra kvartalet i år intäkter på 29,5 miljoner kronor, vilket är 3 procent högre än motsvarande period föregående år. Samtidigt backade resultatet till 1,5 (1,8) miljoner kronor, enligt bolagets rapport i dag på morgonen. 

Resultat efter skatt under kvartalet sjönk till 1,0 (1,1) miljoner kronor.

Affärsområde Försäkring och Personal Finance hade under kvartalet intäkter på 27,1 (26,9) miljoner kronor och ett rörelseresultat på 2,1 (3,2) miljoner kronor. Affärsområde Biltjänster hade intäkter på 1,8 (0,9) miljoner kronor och ett rörelseresultat om -0,5 (-1,3) miljoner kronor.

Insplanet skriver i rapporten att man har lagt mycket kraft under kvartalet lagts på gdpr-anpassning. 

Antalet försäkringsjämförelser steg under kvartalet med 19 procent. Dock har konverteringen till förmedlad försäkring minskat. Det innebär att utvecklingen i premievolym inte följt med tillväxten i antal användare utan istället varit oförändrad.

Insplanet förklarar detta dels med justeringar som försäkringsbolag gjort i modeller för att beräkna premier, dels med att bolaget haft för få rådgivare och därmed inte kunnat möta det ökade antalet förfrågningar.

– Detta är ett relativt vanligt inslag i Insplanets verksamhet om man blickar tillbaka 5-10 år, där försäkringsbolagen i olika cykler skiftar fokus mellan tillväxt respektive lönsamhet och där vi under perioder är för få rådgivare till följd av vårt ökade fokus på online. Vi arbetar med alla delar i konverteringen som vi kan påverka för att förbättra denna löpande framåt, bland annat genom att förstärka vår organisation för att möta tillväxten i antalet användare och söka lösningar för att stärka erbjudandet med samarbetande försäkringsbolag, skriver VD Tomas Jonson bland annat i sin kommentar.

23 augusti, 2018
Gunnar Loxdal
0706946048