AP4 i topp i internationell rankning av pensionsfonders klimathänsyn

Fjärde AP-fonden är en av två pensionsfonder som har fått högsta betyg i en internationell rankning av hur pensionsfonder tar hänsyn till klimatförändringen. Analysen omfattade totalt 100 pensionsfonder.

– Vi är mycket glada över att ha tilldelats högst betyg i AODP:s rankning. Detta visar att vårt arbete inom hållbarhet gör skillnad. Det är också tillfredställande att konstatera att övriga AP-fonder faller väl ut i rankningen, vilket visar att AP-fonderna ligger i framkant internationellt vad gäller hantering av klimatfrågan, säger Niklas Ekvall, VD på Fjärde AP-fonden.

– Fjärde AP-fonden har identifierat klimatförändringen som en av de största systematiska riskerna för långsiktiga tillgångsvärden. Att minska klimatpåverkan är en förutsättning för en stabil framtida ekonomisk utveckling och därmed för Fjärde AP-fondens möjligheter att utföra sitt uppdrag över tid. Vår förhoppning är att vårt hållbarhetsarbete kommer att påverka utvecklingen och att vi tillsammans med andra investerare kan bidra till en lösning på den globala klimatutmaningen

Rankningen har utförts av Asset Owners Disclosure Project AODP – som har analyserat fondernas klimatarbete utifrån ett ramverk formulerat av TCFD – Task Force on Climate-related Financial Disclosures. Ramverket har tagits fram på uppdrag av G20. Även övriga svenska AP-fonder kom väl ut i rankningen.

 

27 september, 2018
Gunnar Loxdal