LO avstyrker med eftertryck delar av lagen om tjänstepensionsföretag

I sitt remissvar skriver LO att man med eftertryck avstyrker delar av lagen om tjänstepensionsföretag. Det gäller bland annat förslaget att inte ge möjlighet att erbjuda tilläggsförmåner i tjänstepensionsföretag. 

LO är en av tyngre aktörerna när det gäller tjänstepensionsföretag, i egenskap av delägare i flera stora bolag med inriktning på tjänstepensioner och som avtalspart när det gäller tjänstepensionsförmåner för en stor grupp anställda i Sverige.

Det här är några av de mest väsentliga punkterna i LO:s kritik av lagförslaget i den promemoria som skickats ut på remiss:

• Ingen speciell reglering för tjänstepensionsföretag. LO skriver att man avstyrker örslaget i promemorian att inte skapa en särskild anpassad sektorsreglering för tjänstepensionsföretag, trots de möjligheter som ges inom ramen för andra tjänstepensionsdirektivet.

Ingen möjlighet till tilläggsförmåner i tjänstepensionsföretag. LO ogillar också att tjänstepensionsföretag inte enbart ska kunna tillhandahålla tilläggsförmåner. LO påpekar även att IORP II uttryckligen ger en sådan möjlighet.

För hög nivå på kapitalkraven. LO anser visserligen att ett riskbaserat kapitalkrav bör införas. Samtidigt menar LO att den nivå som har föreslagits i promemorian är för hög och inte anpassad till de risker och förutsättningar som gäller för tjänstepensionsföretag.

LO passar också på att påpeka att det är ”olyckligt och oacceptabelt” att regeringen presenterar lagförslaget så pass nära inpå dess ikraftträdande. Möjligen hade det varit möjligt att acceptera de snäva tidsramarna om förslaget i allt väsentligt byggt på den tidigare tjänstepensionsföretagsutredningen, menar LO.

– Förslagen i promemorian avviker dock i väsentliga delar från den tidigare utredningen, vilket gör den föreslagna tidplanen oacceptabel då den inte medger en seriös beredning, skriver LO i remissvaret som undertecknats av Renée Andersson och LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Här kan du läsa LO:s hela remissvar på promemorian ”En ny reglering för tjänstepensionsföretag”. 

10 oktober, 2018
Gunnar Loxdal

Nu har Eir Försäkring fått koncession av Finansinspektionen

17 timmar Läs mer
Eric Leijonram utsågs till ny chefsjurist på Finansinspektionen
1 timme Läs mer
PRENUMERERA GRATIS!
FÅ NYHETERNA DIREKT I INKORGEN
Folksam satsar mer på rekrytering av ny kompetens på techområdet
1 timme Läs mer

Lärarförsäkringar väljer Bliwa för sjukvårdsförsäkringen

22 timmar Läs mer
Pensionsmyndighetens nya tumregler för nivån på din pension
19 timmar Läs mer
"One Hedvig took Sweden into the quarter-finals. Another takes Sweden into the future."
Försäkringsbolaget Hedvig försöker sola sig i glansen av målvaktsinsatsen i Sveriges åttondelsfinal i fotbolls-VM.
Isabella Hugosson återvänder till Dahlgren & Partners
20 timmar Läs mer
Göran Stille går från ordförande till VD i Stadshypotek AB
1 dag Läs mer
If: Föräldrarnas brist på trafikvett ett växande problem vid skolorna
1 dag Läs mer
Björn Savén vann i miljardtvist om skatt på kapitalförsäkring
3 dagar Läs mer
Folksam: Taxiförare är sämst på att följa fartbegränsningar
3 dagar Läs mer
Länsförsäkringar: Lastbilsförare är starkare psykiskt än fysiskt
3 dagar Läs mer