Avanza Pensions förvaltade kapital nu över 100 miljarder kronor

Under tredje kvartalet i år ökade det sparkapitalet i Avanza Pension från 97,1 miljarder kronor till rekordnivån 103,4 miljarder kronor, enligt Avanzas kvartalsrapport som presenterades i dag. Det är första gången kundernas sparkapital överstiger 100 miljarder kronor. 

Behållningen på Avanza Pensions kapitalförsäkringskonton uppgår till 71,9 miljarder kronor, jämfört med 67,4 miljarder kronor vid halvårsskiftet. Avanza Pensions tjänstepensionskonton omfattar ett kapital på 19,8 miljarder kronor, jämfört med 18,4 miljarder kronor vid halvårsskiftet. Antalet tjänstepensionskunder ökade under kvartalet netto med 2 900 till 73 800.

För Avanza-koncernen som helhet innebar tredje kvartalet en intäktsökning med 18 procent jämfört med motsvarande period 2017, till 267 (227) miljoner kronor. Vinsten efter skatt under kvartalet steg med 20 procent till 106 (89) miljoner kronor. Under årets nio första månader steg intäkterna totalt med 11 procent till 782 (705) och resultatet efter skatt ökade 3 procent till 289 (280) miljoner kronor.

Av rapporten framgår att skatt på periodens resultat påverkades av att Skatteverkets under tredje kvartalet beslutade att påföra Avanza retroaktiv skatt relaterad till förmedlarprovisioner i Avanza Pension, vilket annonserades i rapporten för andra kvartalet. Detta ökade skatten under kvartalet med 6 miljoner kronor, varav 2 miljoner kronor avser innevarande år. Avanza har beslutat att inte överklaga Skatteverkets beslut.

Avanzas VD Rikard Josefson uttalar sig så här i sin VD-kommentar i kvartalsrapporten om förutsättningarna på pensionsområdet:

– När det gäller pensioner är marknadens processer och regelverk eftersatta på ett sådant sätt att de flesta pensionssparare faktiskt inte förstår vad de betalar för och vilka konsekvenser det får på sikt. Krånglet att flytta en pension gör också att många har svårt att göra någonting åt det och ger upp. Det är dags för våra politiker att svara upp med regelverk som sätter kunden och inte pensionsbolagen i fokus!

Här hittar du Avanzas delårsrapport för tredje kvartalet.

18 oktober, 2018
Gunnar Loxdal