KD-riksdagsman månar om deltidsbrandmännens försäkringar

Magnus Jacobsson, riksdagsledamot för KD, skriver i en riksdagsmotion att reglerna för arbetsskadeförsäkring och arbetslöshetsersättning måste anpassas efter situationen för deltidsbrandmän. 

Situationen för deltidsbrandmän har uppmärksammats efter sommarens stora skogsbränder.

Magnus Jacobsson skriver i sin riksdagsmotion att det är ett problem att dagens lagstiftning för arbetsskadeförsäkring innebär att huvudarbetsgivaren ska stå för arbetsskadeförsäkringen.

– Detta får som konsekvens att ett flertal arbetsgivare är negativa till att deras personal engagerar sig som deltidsbrandmän. Det är också ett stort problem när en brandman skadas vid en utryckning då personen i fråga kan bli långtidssjukskriven vilket huvudarbetsgivaren får ansvaret för trots att skadan har uppstått när brandmannen har tjänstgjort i syfte att ge alla andra medborgare trygghet, skriver Magnus Jacobsson i sin motion.

Därför vill nu Magnus Jacobsson att kommuner och räddningsförbund ska ta ett större ansvar för försäkringarna för deltidsbrandmän och att lagstiftningen så att kommuner och räddningsförbud kan ta ett större ansvar för deltidsbrandmännen vid eventuell skada under tjänsteutövning.

Magnus Jacobsson hänvisar också till en statlig utredning som handlar om kommunens ansvar för personalförsörjningen av deltidsbrandmän. Han pekar också på att utredningen tagit upp möjligheten till arbetslöshetsersättning för deltidsbrandmän.

Här kan du ta del av hela motionen.  

30 oktober, 2018
Gunnar Loxdal